Security Token Nedir ?

Security Token Nedir ?

Dijitalleşen dünyada devrim niteliğinde bizleri karşılayan en büyük fikir olarak kabul edilen şeylerden başlıcası kripto paralardır. Kripto paralar, bir merkeze bağlı kalmadan yalnızca kişiler arası transferlerle devamlılığını sürdüren bir varlıktır. Belirli bir hacmi olan ve sınırlı sayıda bulunan kripto paralar günümüzde en etkili yatırım aracı haline gelmiştir. Kripto paralar, somut olarak elimizde bulunduramadığımız dijital ortamlarda var olan sanal paralardır.Artık çağımızda, yatırım yapma düşüncesi olan kişilerin başvurduğu ilk yöntem sanal paralar olmaktadır. Sanal paralarla belli borsalar üzerinden alım satım yapabilir, alıp uzun süre bekletip uzun vadeli yatırım yapmayı hedefleyebilir veya küçük dalgalanmalardan faydalanarak kısa vadeli kazançlar elde edebilmektedirler. Yeni yeni adapte olduğumuz bu yeni çağda, özellikle de kripto para dünyasında, karşımıza birçok terimsel ifadeler veya kavramlar çıkmaktadır. Bu terimler son yıllarda hayatımıza girdiği için çoğu kişi tarafından bilinmemesi doğal karşılanmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki, kripto paralar üzerinden yatırım veya birikim yapmak istiyorsanız bu terimleri iyi bilmeli ve bilinçli bir biçimde işlemlerinizi sürdürmelisiniz. Bu yazımızda bahsedeceğimiz kavram, Security Token kavramıdır. 

Security Token, türkçe karşılığıyla “menkul kıymet” anlamına gelmektedir. Aynı zamanda hisse senedi token’i olma özelliği göstermektedir. Sıradan kripto paralarla aynı özellikleri bünyesinde bulundurmasına rağmen bazı noktalarda onlardan ayrılma özelliği göstermektedir. Çünkü, kripto paralar işlevlerine göre sınıflandırılmaktadır. Kullanım amacına göre, teknik işleyişine göre veya edilen talep düzenlemelerine göre sınıflandırma yapılmaktadır. Security Token’ler menkul kıymetler yasalarına uygun şekilde düzenlenip programlandığı için bu noktada diğer bilinen kripto para birimlerinden ayrılmaktadır. Genelde şirketler ve kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır. Security Token’lerin diğer kripto birimleriyle kıyaslanması durumunda birçok avantaj sağladığı gözlemlenebilmektedir. Bunlardan bazıları; isminden de anlaşıldığı üzere güvenilirliktir. Diğer başlıklar ise sınırlandırılmamış token hacmi, şirketler tarafından daha az manipülasyona uğraması, şifrelenme durumuna göre daha kolay programlanabilir olması, diğer geleneksel birimlerle kıyaslandığında çok daha düşük maliyetlerde olması gibi başlıklar sıralanabilir. 

Security Token’lerin tarihine bakılacak olduğunda ise bu tokenler 10 Nisan 2017 tarihinde karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde ise şirketler tarafından hisse senedi alınıp satılması bakımından oldukça revaçtadır. Kelime anlamı itibariyle menkul kıymet anlamına gelen Security Token’ler kısaca, finansal bir değeri bünyesinde barındıran, takas veya devir işlemlerinin yapılabildiği finansal bir araç olarak nitelendirilebilir. Security Token’lerin başlıca ereklerinden biri uzun vadeli yatırım yapmaktır. Şirketlerden hisse senedi alım satımı yapılıyor olması da bunun en büyük örneğidir. Çünkü günümüzde yapılabilecek en makul yatırımlardan biri belirli şirketlerin bünyesinden sağlanan yatırımlar olmaktadır. Bu hisse senedi alım satım işlemini ise eski usüllerle değil de dijital yollarla yapılıyor olması da tüketici açısından büyük öneme sahiptir. Çünkü, bu tokenler de tükecinin arzı ve talebi doğrultusunda oluşan ve oluşumunu sürdüren kavramlar olarak sunulmaktadır.

 

Kaynak:

https://www.techtarget.com/searchsecurity/definition/security-token

Yorum Yap

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorum Yap